Hur jobbar du, Emilia Saberski, frilansande Motion Graphic Designer?

Det här är ett inlägg i KITs serie ”Hur jobbar du?”, där vi frågar produktiva människor om hur de får saker gjorda om dagarna. Den här gången har vi bett vår flitigt anlitade frilansande motion graphic designer Emilia Saberski om hennes bästa tips.

Emilia Saberski.

Hej Emilia, vad gör en motion graphic designer om dagarna?

Idag frilansar jag, vilket betyder att jag har mig själv som arbetsgivare. Mina uppdrag består framförallt av att göra olika typer av informations- och explainerfilmer och även en del grafisk design. Att vara frilansare innebär också att en del av mitt jobb är att få in fler uppdrag och knyta kundkontakter.

Hur fattade du att det var just det du ville jobba med?

Jag har ända sedan jag var liten alltid gillat att måla och rita. När jag gick fotolinjen på gymnasiet fick jag höra talas om AD-yrket för första gången och blev intresserad av att börja jobba med reklam. Det ledde till att jag fick jobb som ateljéassistent på en reklambyrå innan jag började plugga på reklamskola. Efter studierna har jag jobbat med allt möjligt inom digital design. Men det var när jag jobbade på KIT som jag kom in på animation och motion graphics och har sedan dess framförallt jobbat med rörlig media.

Vilka är de största utmaningarna du möter en vanlig jobbvecka?

Den vanligaste utmaningen är att försöka få in nya uppdrag. Som frilansare måste jag ständigt leta nya uppdrag. Jag har en del återkommande kunder, men det gäller också att hålla koll på t.ex Facebook och LinkedIn där det ofta annonseras efter frilansare. Som frilansare är det en del av ens jobb att leta nya jobb.

Min sambo jobbar hemifrån nu också, så nu känns det nästan som att jag har en kollega.

Hur har covid-19 förändrat ditt jobb?

Inte alls faktiskt! Jag tycker snarare att det är lite skönt att fler har det som mig nu och jobbar hemifrån. Min sambo jobbar hemifrån nu också, så nu känns det nästan som att jag har en kollega.

Vill du jobba i myskläder, gör det!

Vilka är dina bästa jobba hemma-tips?

Ha en arbetsplats hemma, om möjligt. Jag har ett “kontor” med skrivbord, stationär dator och skärmar, vilket gör att jag också kan gå ifrån ibland och göra annat. Många säger att man ska klä sig som att man ska gå till jobbet även hemma, vilket jag inte alls håller med om! Vill du jobba i myskläder, gör det!

Vilka appar och program klarar du dig inte utan?

Adobe-programmen, framförallt After Effects, Illustrator, Photoshop och Premiere. Använder Trello för planering och översikt av projekt och uppdrag. Mailen såklart, oftast där jag har kontakt med kunder. Spotify och BookBeat för att kunna lyssna på musik, poddar och ljudböcker.

Emilia Saberskis skrivbord, inklusive katt.
Motion graphis designern Emilia Saberskis skrivbord, inklusive katt.

Vad har du på ditt skrivbord?

Två skärmar, för att underlätta när jag jobbar. Ritplatta och mus, är bra för olika tillfällen. Hörlurar. Kaffekopp. Pennor och block för att kunna skissa och anteckna. Allt som oftast en katt som ligger och trycker på alla tangenter på tangentbordet.

Vad använder du för prylar och verktyg?

Mobilen. Ipad för att läsa, rita och skissa. Hörlurar eller högtalare. Penna och papper också för att skissa.

Hur strukturerar och planerar du din tid?

Är ärligt talat ganska dålig på att strukturera och planera. Försöker i början av ett projekt få en överblick av vad det är som ska göras, om det finns något att utgå från och när deadline är. Oftast börjar jag bara jobba direkt, men försöker bli bättre på att skissa och stämma av innan för att undvika onödiga korrundor.

Vilket är ditt bästa lifehack?

Ha alltid choklad hemma!

Vad gör du för att slappna av och ladda batterierna?

Gillar att ta en promenad samtidigt som jag lyssnar på någon podd eller ljudbok. Som frilansare utan kollegor träffar jag gärna vänner och tar en AW då och då också.

Har du något sidoprojekt du vill berätta om?

Har inget specifikt sidoprojekt, men gillar att fixa hemma. Kanske måla om en pall, plantera om växter, sätta upp en hylla.

Vad vet du idag, som du önskar du hade vetat i början av din karriär?

Ta det lugnt, det löser sig.

Är det något mer du vill berätta eller tipsa om?

Om du inte läst Karin Smirnoffs trilogi om Jana Kippo och Smalånger är det hög tid att göra det!