nathalie-porträtt

Hur jobbar du, Nathalie Carlsson, Business Director på KIT?

Det här är ett inlägg i KITs serie ”Hur jobbar du?”, där vi frågar produktiva människor om hur de får saker gjorda om dagarna. Den här gången har vi bett KITs Nathalie Carlsson om hennes bästa tips.

Hej Nathalie, berätta lite om dig själv!

Hej! Jag är i grunden utbildad till journalist och kommer innan KIT från magasinsbranschen där jag var redaktör och social media manager på olika inredningstidningar.

Jag tror att vägen till journalistutbildningen började i sexan på mellanstadiet. Vi hade en ganska egen och speciell svensklärare som envisades med att i princip det enda vi skulle göra på lektionerna var att skriva sagor och berättelser. Det hela gick så långt att halva klassen gick till rektorn och bönade och bad om att vi faktiskt skulle få lära oss något.

Så här i efterhand är jag glad för att vi fick skriva så mycket, för det var ju där jag förstod vilken kraft ord kan ha. Där jag lärde mig uttrycka mig i skrift och se vilken magi som kan skapas beroende på vilka ord man väljer att sätta samman. Jag har fortfarande en hemlig dröm om att skriva en bok, men berätta det inte för någon.

Vad består ditt jobb av?

Jag är business director på KIT och började i februari så jag räknas väl fortfarande som “ny på jobbet”. I stora drag tar jag kontakt med potentiella kunder, intressanta företag, som skulle tjäna på att ha ett samarbete med oss, vilket jag sedan projektleder.

Men stora delar av min tid består fortfarande i att suga åt mig så mycket information och kunskap från mina briljanta kollegor som jag bara kan. Sociala medier är en spännande värld som jag alltid har varit fascinerad av. Det är så öppet men samtidigt så privat, och jag har fått förmånen att bli en del av ett företag som har en sådan otrolig kunskap samlad på redaktionen.

Vilka är de största utmaningarna du möter en vanlig jobbvecka?

Att gå in med samma energi och förhoppning inför varje möte, trots att jag precis kanske fått ett nej eller haft ett möte som inte gått så bra. Man måste ge varje potentiell kund samma engagemang och uppmärksamhet, och det kan ibland vara tufft. Speciellt när man är ny i en roll.

De veckor jag har väldigt många möten inbokade är det också en utmaning att läsa in sig på alla olika branscher för att verkligen förstå dem. Men det är samtidigt väldigt roligt att få lära mig så mycket om så många olika typer av företag.

Hur har corona-pandemin förändrat hur du jobbar?

Jag började på KIT bara några veckor innan den bröt ut, och innan dess kom jag som nämnt från en annan roll och bransch, så det arbetssätt jag har idag är egentligen det enda jag känner till i min nuvarande roll och på KIT.

Självklart saknar jag de fysiska och personliga mötena eftersom det ger en extra dimension.

Att vara helt ny och jobba hemifrån kommer så klart med sina utmaningar, men jag tycker att det har gått över förväntan. Jag är positivt överraskad över hur bra det funkar att ha digitala möten, och över hur snabbt inte bara vi på KIT anpassade oss, utan även hur snabbt företag generellt har lyckats anpassa sig. Men självklart saknar jag de fysiska och personliga mötena eftersom det ger en extra dimension.

Vilka är dina bästa tips för att jobba hemifrån?

Gör en att-göra-lista. Skriv även upp saker som att ta en lunchpromenad, göra kaffe eller laga lunch. Det håller motivationen uppe. Och se till att faktiskt ta den där lunchpromenaden. Ät en glass i värmen under tiden. Jag märkte snabbt att jag har en tendens att sätta mig vid datorn efter lämning av barn, och inte flytta mig förrän det var dags att hämta barnen igen.

En annan sak jag vill tipsa om är att alltid göra dig i ordning som om du faktiskt skulle gå in på kontoret, även om du inte har några möten den dagen. Det är bra för disciplinen och gör dig skärpt och redo att jobba.

Vilka appar och program klarar du dig inte utan?

Notes! Jag skriver ner allt där. Tankar, att-göra-listan, saker att komma ihåg, skissar mejl, offerter, budgetar. You name it. Sen använder jag även Teams eller Zoom i och med att det är där jag har mina möten, och Slack för att prata med mina kollegor.

När jag inte hänger i Teams eller Zoom lyssnar jag på musik i Spotify. Musik i bakgrunden är ett måste.

Nathalie Carlsson skrivbord
Ingen wfh-arbetsstation är komplett utan lite gamla juicefläckar på duken.

Vad har du på ditt skrivbord?

Oj, i och med att min sambo jobbar hemifrån även i vanliga fall och jag har kommit och inkräktat lite på hans kontor så får jag oftast nöja mig med köksbordet. Därför är det ganska tomt på saker. Min dator, ett block och en penna, min mobil med hörlurar som är konstant ihoptrasslade, en alldeles för stor blomma som är i vägen men för jobbig att flytta, minst en kaffekopp och oftast någon form av rester från barnens frukost. Kan vara allt ifrån ett mjölkglas till en halv macka i smulform.

Vad använder du för prylar och verktyg?

Får jag välja skriver jag allt med papper och penna. Samtidigt har jag med visst motstånd insett att det funkar bättre att samla allt i notes istället för olika block. Annars min dator, telefon och hörlurar. En mixer för att göra goda smoothies. Och kaffebryggaren!

Hur strukturerar och planerar du din tid?

Jag gör tydliga listor varje morgon. Vad är absolut viktigast och vad kan jag göra i mån av tid. Vad hann jag inte med igår och vad borde ha blivit färdigt i förrgår. Vilka möten har jag idag? Sen är det bara att checka av. Det gör att jag har både struktur och får en energiskjuts av att se att saker blir gjorda.

Vilket är ditt bästa tips för ett enklare liv?

Hur får man barnen att äta grönsaker? Smyg ner mixade grönsaker i maträtter de annars inte förknippar med nyttigheter. Som i pannkakor. Pannkakorna blir gröna, lila eller kanske blå och barnen får i sig grönsaker. Win!

Vad gör du för att slappna av och ladda batterierna?

På vardagarna: Lagar mat! En extra god middag framför en bra serie tillsammans med min sambo när barnen har somnat. Annars flyr vi ut till vårt sommarhus så fort jag kan. Tystnaden, skogen, havet – det är allt som behövs.

Har du något sidoprojekt du vill berätta om?

Det finns i princip noll tid kvar för sidoprojekt just nu. Vi har en 2- och en 4-åring hemma så det är full rulle varje vaken sekund. Skulle väl vara mitt försök att låta våra odlingar ta över vår balkong för andra året i rad. Vi har redan skördat några av årets första jordgubbar. Succé förra året var zucchini. Vi lät det dock aldrig komma någon endaste zucchini, utan knyckte blommorna innan de hann befruktas och friterade dem.

Jag har visst ett sidoprojekt trots allt.

Vad vet du idag, som du önskar du hade vetat i början av din karriär?

Att ingenting är omöjligt.

Är det något mer du vill berätta eller tipsa om?

Jag var antagligen sist på bollen, men den som inte har sett serien Outlander (det måste ju vara någon mer än jag!?), se den! Och som med alla andra riktigt bra serier, håll ut några avsnitt. Det kommer!