porträtt, internetstiftelsen

Hur jobbar du, Björn Appelgren, project manager på Internetstiftelsen?

Det här är ett inlägg i KITs serie ”Hur jobbar du?”, där vi frågar intressanta människor om hur de får saker gjort. Den här gången har vi bjudit in Björn Appelgren, som vi jobbar med inom projektet Internetkunskap.

Berätta lite om dig själv!

Född och uppvuxen i Nyköping, och trots kortare perioder utomlands samt i andra svenska städer har Stockholm varit min fasta punkt sedan 2000.

Har egentligen aldrig haft någon ordentlig plan för min karriär och mitt liv. En del saker har jag hoppat på för att det har känts kul, andra för att jag inte sett något annat jag skulle göra bättre, men en övervägande del har nog varit slumpen. Gemensamt för allt jag tagit mig för yrkesmässigt, efter mina tre examina från universitetet, är dock att jag alltid har velat sprida kunskap, få andra människor att växa eller att de bara ska ha det lite bättre än vad de för tillfället har.

En stor del av fritiden lägger jag dessutom på att förbättra gemenskapen bland svenskar som, precis som jag, supportar Manchester United

Jag har undervisat i manusförfattande på ett vuxengymnasium, varit lärare på både högstadiet och gymnasiet och tillhört UR:s kommunikationsavdelning. Mitt nuvarande jobb på Internetstiftelsen är nog det enda jag verkligen sökt mig till med helhjärtad målmedvetenhet.

En stor del av fritiden lägger jag dessutom på att förbättra gemenskapen bland svenskar som, precis som jag, supportar Manchester United. I det ingår att ge fler möjligheten att få åka dit och se laget live på Old Trafford, men framförallt att se till att de som reser med oss i den skandinaviska supporterklubben har en fantastisk tid när de väl är i Manchester.

Vad gör en project manager på Internetstiftelsen?

Jag ansvarar för Internetstiftelsens digitalt folkbildande insatser. Det innebär bland annat konceptutveckling, beställning och godkännande av kunskapsbärande innehåll, ofta i dialog med externa innehållsleverantörer och olika samarbetsparter.

I nuläget jobbar jag huvudsakligen med två tjänster. Den ena är internetkunskap.se vars innehåll har ambitionen att höja den digitala kompetensen hos vanliga internetanvändare, och den andra är internetmuseum.se som berättar internets historia ur ett svensk perspektiv.

Men min tjänst är mer varierad än så. Jag anordnar också föreläsningsspår på Internetstiftelsens årliga konferens Internetdagarna och blir ibland inbjuden att sprida vår expertis i olika mediesammanhang.

Vilka är de största utmaningarna du möter en vanlig jobbvecka?

Prestationskrav, kvalitetssäkring och mindre intensiva perioder. De utmaningarna ligger enbart hos mig själv. Jag är väldigt hård mot mig själv och har svårt för att släppa igenom kunskapsinnehåll som jag vet kan bli bättre.

Jag trivs som bäst när jag får jobba i ett lagom intensivt flöde, men börjar trots allt bli bättre på att uppskatta när tempot går ner lite.

Dessutom blir jag lätt rastlös när jag väntar på innehållsleverans från producerande byrå eller samarbetspartner, nästan som en omvänd stresskänsla. Jag trivs som bäst när jag får jobba i ett lagom intensivt flöde, men börjar trots allt bli bättre på att uppskatta när tempot går ner lite.

Hur har corona-pandemin förändrat hur du jobbar?

Sett till arbetsuppgifter inte så mycket, men jag skulle inte ge min förmåga att jobba hemifrån något högre betyg. Jag tillhör dem som inte riktigt klarar av det, eftersom jag upplever att jag börjar senare, slutar tidigare och har svårare att fokusera.

Jag behöver komma hemifrån och jag behöver kunna ha snabba avstämningar över skrivbordet med mina kollegor. Dessutom saknar jag de sociala aspekterna av att vara på plats på kontoret och känner mig personligen lite orolig över att vissa arbetsgivare ska tycka att distansarbete fungerar minst lika bra, om inte bättre, än att jobba på plats.

Med det sagt, Internetstiftelsen har verkligen gett oss alla möjligheter som finns att klara av hemmajobbet. Bra konferenssystem, regelbundna veckomöten, digitala fikastunder och föreläsningar, bland annat.

Har du några bra “work from home”-tips?

Haha, som sagt anser jag mig själv vara sämst i klassen på distansarbete, men visst. Jag har varit bra på att ta morgon- och lunchpromenad. Det har hjälpt mig att fokusera lite bättre i alla fall och kan rekommenderas.

Brygg en hel kanna kaffe direkt, det går åt.

Annars, brygg en hel kanna kaffe direkt, det går åt. Ät regelbundet. Gå och lägg dig (eller snarare mig kanske) i tid. Har också hört att mikropauser ska vara bra, men är dålig på att ta mig tiden när jag är hemma.

Vilka appar och program klarar du dig inte utan?

För yrket är mejl och Slack absolut nödvändiga, eftersom jag kommunicerar oerhört mycket varje dag. Privat och på fritiden måste jag ha de tjänster som visar United. Annars tycker jag det är kul att följa med barnen på Pokemon Go-rundor, det har verkligen blivit ett uppsving där jag bor, där många av barnen (och föräldrarna) umgås över åldersgränser och skolklassindelningar.

Jag håller kontakt med närmsta släkten på Messenger och på grund av mitt engagemang i barnens fritidsintressen behöver jag vissa appar för närvaroanmälan och träningsupplägg.

Är ingen Runkeeper-slav, men mäter gärna ut nya distanser första gången jag tar mig ut i joggingspåret.

Björn Appelgrens skrivbord.
“Organiserat kaos.”

Vad har du på ditt skrivbord?

Jag har nog ett av de tre stökigaste skrivborden på jobbet, men för mig finns det en ordning i kaoset. Jobbar mycket med post it och att göra-listor på papper. Olika projekt läggs på hög i olika färgkodade plastmappar och det brukar alltid ligga färska undersökningar, rapporter och projektrelevant litteratur i stora högar. Nu har jag, eftersom det snart är semester ändå lyckats städa bort en del. För mig visar bilden ett ovanligt rent Björn-skrivbord.

Har också alltid minst en mugg som jag köpt hem från Manchester för kaffet och av någon anledning brukar det alltid stå någon quiz- eller flipperpokal på skrivbordet.

Vad använder du för prylar och verktyg?

Kaffe tar mig långt, men böcker, rapporter och Google är ofta mina bästa vänner på jobbet. Papper och penna är livsviktiga. Sedan gillar jag Slack, Monday och mejl. Blir dock galen på alla adaptrar och skarvmojänger som behövs till typ allt.

Hur strukturerar och planerar du din tid?

Allt, precis allt, läggs in i den digitala kalendern. Det behövs inte mer än så för mig. Behöver jag fokustid för läsning eller research är det också ett givet block i kalendern. Sedan tvingas jag såklart omförhandla olika kalenderblock då och då, men det stör inte. Jag har sällan dubbelbokningar, kanske på grund av att allt läggs in i god tid.

Vilket är ditt bästa lifehack?

Vet inte om det räknas som life hack riktigt, men… Investera i en trivsam huvudbonad. Då behöver man inte noja sig för dåliga hårdagar. Prata med folk, det ger nästan alltid något tillbaka. Stäng av eller lägg bort telefonen ibland. Man behöver inte alltid vara nåbar.

Vad gör du för att slappna av och ladda batterierna?

Jag laddar bäst med sömn, men blir också pigg av socialt umgänge. Uniteds matcher är inte alltid avslappnande för psyket, men det ger ändå regelbundna och välkomna avbrott i vardagen. Försöker att alltid ha en bok, en tv-serie och ett tv-spel igång. Strukturerar också upp kommande veckas musiklyssnande varje fredag morgon när nya skivor släpps.

Har du något sidoprojekt du vill berätta om?

Haha, det är väl mitt engagemang i Uniteds skandinaviska supporterklubb som tar mest tid. Men ett roligt projekt jag tog mig an för ett par år sedan var att fota mig själv direkt när jag stigit upp ur sängen varje dag under ett års tid och la ut bilderna i ett dedikerat album på Facebook. En del gillade det, men jag tror nog att jag förlorade några FB-vänner på det tilltaget. Vill gärna skriva mer än jag gör idag, men sparar några av mina idéer till senare.

Vad vet du idag, som du önskar du hade vetat i början av din karriär?

Att det är sjukt viktigt att jobba med något som man verkligen tycker är kul. Och att söka sig vidare om man inte trivs på sin arbetsplats eller med sina arbetsuppgifter, även om arbetsplatsen på pappret är drömstället.

Är det något mer du vill berätta eller tipsa om?

Då får det bli ett musiktips. Alldeles för få i min närvaro känner till 22 Pistepirkko. De förtjänar en större publik. Börja med skivan Rally of Love om du vill ha en så enkel ingång som möjligt i deras katalog.